fbpx
 • Bejelentkezés: H-P 8-16

 • Telefon: +36 20 573 5434

 • Telefon: +36 30 561 1098

Házi praktikák a horkolás ellen

  • 2014-01-13
  Házi praktikák a horkolás ellen

  Tudta, hogy az emberek 45%-a időszakosan horkol, vagy ismer valakit a környezetében, aki igen? Ez a fajta alvászavar rendkívül gyakori, és képes súlyos problémákat okozni egy házasságban is. De a horkolás nem csak zavaró jelenség, hanem valódi betegség lehet, amely légzészavarral jár, és fokozza a szívbetegség kockázatát is.

  Alvásszakértők, ideggyógyászok és fül-orr-gégész szakorvosok óvatosságra intenek mindenkit, aki gyógyszeres öngyógyítással próbálkozik a horkolás megszűntetése céljából.  Érdemes először inkább néhány egyszerű házi praktikával próbálkozni.

  Változtasson a testhelyzetén!

  Az oldalfekvés meggátolja, hogy a nyelv és a lágy szájpad a garat hátsó falához csapódjon és kiadja a jellegzetes vibráló hangot. Egy hosszú párna a testtel párhuzamosan stabilan megtarthatja ezt a testhelyzetet. De próbálkozhatnak a hátra ragasztható öntapadós labdákkal, amelyek szintén megakadályozzák a háton fekvést. Az is megoldás, ha felemelik az ágy fej felöli végét, ezzel nyitva maradnak az orrjáratok, ha nem fájdul meg a nyakuk közben. Ha a testhelyzetváltozás nem segít, akkor felmerül az obstruktív alvási apnoe nevű betegség a háttérben.

  Fogyás

  Van, akinél segít a testsúly csökkenése, bár sovány emberek is horkolnak. Azoknál, akik a hízás után kezdtek el horkolni, a fogyás eredményhez vezethet. A nyak köré lerakódott zsír összenyomja a garatot, lecsökkenti annak átmérőjét, így képes összeesni, ami kiváltja a horkolást.

  Kerülje az alkoholfogyasztást!

  Az alkohol és más nyugtatók csökkentik a garat hátsó falában lévő izmok tónusát.  Az alvás előtt 4-5 órával elfogyasztott alkohol rontja a horkolást. Akik egyébként nem horkolnak, alkoholfogyasztás után horkolhatnak!

  Vegyen fel jó alvási szokásokat!

  A jó alvási szokáson, vagy más szóval az alvási higiénén azt értik a szakemberek, hogy kerülni kell az olyan állapotokat, amikor az ember túlfárad elalvás előtt. Az elalvás előtti kemény munka eredményeként az illető a túlfáradástól mély álomba merül, izmai teljesen ellazulnak, és a garatban vibráló, horkoló hangot adnak ki.

  Tartsa nyitva az orrjáratokat!

  Ha az orrból ered a horkolás, megoldást jelent, ha nyitva tartja a légutaknak ezt a részét. Náthásan, vagy más okból bekövetkező szűkület esetén a levegő áramlása felgyorsul a légutakban, és horkolást idéz elő. Lefekvés előtt egy meleg zuhany, vagy sós vizes öblítés jótékony hatással lehet.

  Cseréljen párnát!

  A párnában és a hálószobában lévő allergének is hozzájárulhatnak a horkoláshoz. A porakták előszeretettel gyűlnek össze a párnában. Az ágyba engedett házi kedvencek szintén irritatív hatásúak lehetnek. Ha úgy érzi, csak éjjel fullad, gondoljon ezekre is. A párnát érdemes néhány hetente kiporolni, és hat havonta kicserélni, hogy minimálisra csökkentse az atkák és más allergének számát. A kisállatokat pedig tartsa távol a hálójától. A speciális horkolásgátló párnák akkor jók, ha megemelik a fejet, de esetenként kiválthatnak nyaki fájdalmat is.

  Igyon sok folyadékot!

  Kiszáradáskor az orr és a lágy szájpad szekrétumai besűrűsödnek, és horkolást idézhetnek elő.

   

  Összefoglalva: aludjon sokat, oldalfekvésben, lefekvés előtt ne igyon alkoholt, inkább zuhanyozzon le meleg vízzel! Egyszerű esetben hatásos lehet. Ha mégsem, érdemes szakemberhez fordulni segítségért.

Szakrendelések mellett elérhető vérvétel, vírus szűrés, telefonos és online konzultáció!

A Pácienseink maximális biztonságát szem előtt tartva, járóbeteg szakrendeléseink fokozatosan növekvő kapacitás mellett elérhetők! Előzetes időpontfoglalás minden esetben szükséges! Bővebben →

Elérhetővé tettük a telefonos és online konzultációt, melyet járványügyi kockázat nélkül igénybe tud venni.

A vérvétel lehetősége továbbra is adott, mely során maximális körültekintéssel járunk el, intézményünk rendszeres fertőtlenítése mellett a kontaktusok számát is minimalizáljuk.

Elérhető koronavírus szűrés (gyorsteszt, ELISA, PCR), mely segítségével megtudhatja jelen van-e szervezetében a vírus elleni antitest.

Telefonos konzultáció Online konzultáció Koronavírus szűrés
Read previous post:
Ha leszokik a dohányzásról, akkor csökkentheti a derékfájdalom kockázatát is!

Az év első napjai ideális időszaknak bizonyulnak arra, hogy különféle fogadalmakat tegyünk egészségünk megőrzése céljából. A modern orvostudomány ma már...

Close