• Bejelentkezés: H-P 8-16

 • Telefon: +36 20 573 5434

 • Telefon: +36 30 561 1098

  • A vérképzőszervi betegségek tünetei, diagnózisa

   A vérképzés szervezetünk egyik legfontosabb sejtrendszerét jelenti, ugyanis  a vörösvérsejtek az oxigén ellátásért felelősek, a fehérvérsejtek biztosítják a kórokozókkal szembeni védelmet, s a vérlemezkék döntő jelentőségűek a véralvadási rendszerben. Ezen sejteken kívül a keringő fehérjék és véralvadási faktorok ugyancsak döntőek a védekezőkészségben, a trombózisok, esetleges vérzékenység kialakulásában.

   A vérképzés eltérései lehetnek jóindulatú betegségek, bizonyos, a képzéshez szükséges anyagok hiányában, mint vas, B12 vitamin, folsav. Előfordulnak immunológiai okok is a vérkép eltéréseiben.
   A vérképzőrendszer rosszindulatú betegségei a nyiroksejtek daganatai és a fehérvérűségek. Ezeknek a betegségeknek a diagnosztikájában és kezelésében óriási előrelépések történtek az elmúlt évtizedben. Ennek értelmében bizonyos alcsoportok teljesen meggyógyíthatóak, más betegségekben tartós egyensúlyi állapot érhető el a modern, célzott kezelésekkel.
   A véralvadási rendszer eltérései gyakran járnak vérzékenységgel, de nem ritka az öröklött vagy szerzett trombózis hajlam. Ezek a kórképek könnyen jól diagnosztizálhatóak és megfelelően kezelhetőek. Bizonyos esetekben a hematológiai kivizsgálás segítséget nyújthat a visszatérő vetélések okainak felismerésében is.

   Videótár


   Hematológus

   Kapcsolódó szakrendelések


  Szakrendelések