• Bejelentkezés: H-P 8-16

  • Telefon: +36 20 573 5434

  • Telefon: +36 30 561 1098

    • A vérképzőszervi betegségek tünetei, diagnózisa

      A vérképzés szervezetünk egyik legfontosabb sejtrendszerét jelenti, ugyanis  a vörösvérsejtek az oxigén ellátásért felelősek, a fehérvérsejtek biztosítják a kórokozókkal szembeni védelmet, s a vérlemezkék döntő jelentőségűek a véralvadási rendszerben. Ezen sejteken kívül a keringő fehérjék és véralvadási faktorok ugyancsak döntőek a védekezőkészségben, a trombózisok, esetleges vérzékenység kialakulásában.

      A vérképzés eltérései lehetnek jóindulatú betegségek, bizonyos, a képzéshez szükséges anyagok hiányában, mint vas, B12 vitamin, folsav. Előfordulnak immunológiai okok is a vérkép eltéréseiben.
      A vérképzőrendszer rosszindulatú betegségei a nyiroksejtek daganatai és a fehérvérűségek. Ezeknek a betegségeknek a diagnosztikájában és kezelésében óriási előrelépések történtek az elmúlt évtizedben. Ennek értelmében bizonyos alcsoportok teljesen meggyógyíthatóak, más betegségekben tartós egyensúlyi állapot érhető el a modern, célzott kezelésekkel.
      A véralvadási rendszer eltérései gyakran járnak vérzékenységgel, de nem ritka az öröklött vagy szerzett trombózis hajlam. Ezek a kórképek könnyen jól diagnosztizálhatóak és megfelelően kezelhetőek. Bizonyos esetekben a hematológiai kivizsgálás segítséget nyújthat a visszatérő vetélések okainak felismerésében is.

      Videótár


      Hematológus

      Kapcsolódó szakrendelések


    Szakrendelések