• Bejelentkezés: H-P 8-16

  • Telefon: +36 20 573 5434

  • Telefon: +36 30 561 1098

    • A diéta görög eredetű szó, szabályozott táplálkozást, életmódot, gyógyélelmezést jelent. A dietetika a táplálkozás, az élelmezés tudománya. A dietetikai tanácsadás egyrészt az egészséges emberek számára az egészség megőrzését szolgálja, másrészt valamely betegség, vagy kóros állapot miatt szükséges egyénre szabott táplálkozási és életmód tanácsadást jelent.
      Dietetika

      MIBEN TUD SEGÍTENI A DIETETIKUS?

      • Az egészség megtartásában, az életmód változtatásban, a betegségek megelőzésében, vagyis a manapság oly sokat emlegetett prevencióban.
      • A normálistól eltérő laborértékek esetén, különös tekintettel a metabolikus szindróma és a kardiovaszkuláris rizikófaktorokra.
      • A már kialakult betegségek étrendi tanácsadásában.
        • fogyókúra, hízókúra
        • olyan betegségek esetén, melyekben a diéta elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak, valamint anyagcsere betegségekben (cukorbetegség)
        • allergiás betegségek (pl.: glutén-, tej-, tojásmentes étrendek)
        • emésztőszervi betegségek esetén pl.: epe, hasnyálmirigy, máj, gyomor, vese, béltraktus (pl.: Chron, colitis ulcerosa) kapcsolatos megbetegedések
        • sportolók speciális étrendjének összeállításában

      A megfelelő tanácsadáshoz szükséges, hogy a szakember lássa a páciens laboreredményeit, például a teljes vérképet -szérum-lipid értékekkel-, a vizeletvizsgálat, a tejcukor-érzékenység vizsgálat, és a csontsűrűség eredményeit.

      Klinikai gyakorlattal rendelkező dietetikusunk korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozási tanácsok mellett a különböző megbetegedések gyógyítását célzó, egyénre szabott diétás tanáccsal látja el a pácienseket. Speciális étrendek (laktóz-, lisztérzékenység, cukorbetegség, epebetegségek, gyulladásos bélbetegségek, stb.) összeállításában is segítséget nyújt.

      A dietetikai tanácsadás az alábbi folyamatokat tartalmazza:

       

      • Dietetikai/táplálkozással kapcsolatos diagnózis felállítása
      • Táplálkozási anamnézis felvétele
      • Antropometriai vizsgálatok (testmagasság, testtömeg, BMI)
      • Diagnosztika vizsgálatok (testzsír-százalék meghatározás, étrendi naplóelemzés)
      • A dietetikai szempontok integrálása az egyén étrendjébe, életmódjába (ennek elősegítésére mintaétrendek, tápanyagtáblázatok szükség szerinti alkalmazása)

       

      Az eredmények ismeretében személyre szabott táplálkozási tanácsadást nyújtunk.

      belly-2354_1920

      Dietetikus


    Szakrendelések