• Bejelentkezés: H-P 8-16

 • Telefon: +36 20 573 5434

 • Telefon: +36 30 561 1098

 • Csecsemő és gyermekgyógyász, gyermek gasztroenterológus
 • egyetemi tanársegéd
 • Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika
 • kedd 16:00-19:00
  • Az emésztőszervekkel kapcsolatos panaszok nemcsak a felnőtteket érintik. Hasfájás, haspuffadás, hasmenés, székrekedés és egyéb emésztési zavarok gyermekkorban is gyakran előforduló tünetek, panaszok. Ezeken túl számos olyan speciális, életkori sajátosságok miatt leginkább gyermekkorban előforduló kórkép van, amely gyermekgasztroenterológiai szakvizsgálatot igényel.

   Az újszülöttek, csecsemők megfelelő táplálása rendkívül fontos a gyermek testi és szellemi fejlődéséhez. Az ehhez kapcsolódó problémák (hasfájós, sírós csecsemő, széklet eltérések, véres hasmenés, lelassult súlyfejlődés) pontos megítélése, valamint megfelelő tápszerrel, illetve a szoptató anya diétájának gondos megválasztásával történő megoldása mind a beteg, mind a szülő számára megkönnyebülést, megnyugvást hozhatnak.

   Gyomorégés, savtúltermelődéssel járó állapotok egyre gyakrabban fordulnak elő felnőttkor előtt is. Korunk, és a gyermekgasztroenterológia egyik legsúlyosabb kórképe, a gyulladásos bélbetegeség (IBD), napjainkban mind korábbi életkorban és növekvő számban fordul elő a gyermekek között. A pontos kórismézés és a megfelelően megválasztott kezelés elengedhetetlenül fontos a beteg állapotának javításához.

   Csecsemő- és kisdedkori ételallergia változatos tünetekkel jelentkezhet, amelyek között bőrelváltozások, eczema, de székleteltérés, hasmenés is előfordulhat. Jól megválasztott diéta bevezetésével a panaszok szűnnek.

   Hasi panaszok, vérszegénység, súlyállás, és számos egyéb tünet hátterében liszérzékenység (coeliakia) állhat. Pontos laboratóriumi vizsgálattal a betegség kizárható, vagy a diagnózis felállítható, a szigorú gluténmentes diéta tartása a beteg tüneteit megszünteti.

   A laktóz intolerancia kellemetlen tünetekkel járó kórkép, azonban nem mindenkiben lehet valódi betegségként tekinteni rá. A diagnosztikájában elsősorban a H2 kilégzési teszt és a genetikai vizsgálat használatos. A kórképre jellemző tünetek (hasmenés, puffadás, hányás, hasfájás, illetve a nem bélrendszert érintő panaszok közül a fejfájás, émelygés, rossz közérzet, koncentráló képesség csökkenése, teljesítmény romlás) esetén célszerű olyan orvosi centrumhoz fordulni, ahol ezek a vizsgálatok és értékelésük elérhető.

   Klinikánkon lehetőség van részletes laboratóriumi vér-, és székletvizsgálatokra, gyermekek vizsgálatában jártas radiológus által elvégzett ultrahang vizsgálatokra, laktóz terhelés kivitelezésére.